Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Ολοκληρώνεται απόψε το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με τη «Σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε πρώτη προβολή, κλείνει απόψε το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Αύριο, θα γίνει η απονομή των βραβείων του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος και τη Δευτέρα θα απονεμηθούν τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας για τη φετινή, εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή, σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ.
Στην τελετή της απονομής τη Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης αναμένεται να αναφερθεί στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για τον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Χθες, απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ελληνικής Ψηφιακής φετινής παραγωγής. Το βραβείο «Ψηφιακός Αλέξανδρος» του «Digital wave» απονεμήθηκε εξ ημισείας στην ταινία «Ecce Momo» του Ανέστη Χαραλαμπίδη και «Το Σύνδρομο της Χιονάτης» του Αγγελου Σπάρταλη.
Το ειδικό βραβείο του «Digital wave» απονεμήθηκε στη «Μουσική των Πραγμάτων» του Νίκου Κορνήλιου.
Εν αναμονή της αποψινής προβολής της «Σκόνης του χρόνου», ο Γουίλεμ Νταφόε, πρωταγωνιστής της ταινίας και διεθνώς αναγνωρισμένος Αμερικανός ηθοποιός από τις ερμηνείες του στο «Πλατούν» του Ολιβερ Στόουν, «Ατίθασaη καρδιά», του Ντέιβιντ Λιντς και πολλές άλλες ταινίες, είπε το πρωί σε «μάστερ κλας» που έδωσε: «Ηθελα και χάρηκα πολύ που έγινα και εγώ πλάνο του Τέο. Είναι γνωστός για τα μεγάλα πλάνα του και την παρουσία των ηθοποιών σε αυτά. Κάποιοι το θεωρούν υποτιμητικό, όμως εγώ ήθελα να γίνω ένα απειροελάχιστο κομμάτι του πλάνου του, υπηρετώντας το όραμα κάποιου δημιουργού που εκτιμώ πολύ».
Για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και την πολυσυζητημένη ταινία «Σκόνη του χρόνου», δεύτερο μέρος της τριλογίας του που έχει ξεκινήσει με «Το λιβάδι που δακρύζει», η έννοια της ιστορίας και του χρόνου ταυτίζονται. Και αυτό, όπως είπε, αφορά τη σημερινή Ελλάδα: «Η ιστορία δεν είναι κάτι που έγινε και ξεχάστηκε. Αυτό που ήταν παρελθόν μέσα από το όνειρο, γίνεται πραγματικότητα», τόνισε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και συνέχισε: «Πώς μπορεί να μιλήσει κάποιος σήμερα για την Ελλάδα χωρίς να έχει σχέση με αυτό που έγινε πριν πολλά χρόνια;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου