Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Ολυμπιακός - Μπενφίκα...πριν το παιχνίδι

Ολυμπιακός και Μπενφίκα θα τεθούν το βράδυ της Πέμπτης (27/11, 21:45, ANT1) στο Καραϊσκάκη αντιμέτωποι στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

* Και οι δύο ομάδες έχουν ξεκινήσει με το... αριστερό στον 2ο Ομιλο του Κυπέλλου UEFA. Οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν στην πρεμιέρα από την Γαλατασαράι στην Τουρκία (0-1), ενώ οι "Αετοί" αναδείχτηκαν ισόπαλοι (1-1) με την Χέρτα και στη συνέχεια ηττήθηκαν 0-2 εντός έδρας από την Γαλατά.
* Αυτή θα είναι η 5η φορά που ο Ολυμπιακός θα βρει στο δρόμο του την Μπενφίκα, με τους πορτογάλους να μετρούν 3 νίκες και 1 ήττα στα προηγούμενα 4 παιχνίδια.
* Στην Ελλάδα σε 2 παιχνίδια, οι δύο ομάδες έχουν από μία νίκη με το ίδιο σκορ (1-0).
* Το 1973-74 η Μπενφίκα είχε προκριθεί σε βάρος του Ολυμπιακού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, με συνολικό σκορ 2-0, όπως και την περίοδο 1983-84, για την ίδια διοργάνωση, με συνολικό σκορ 3-1.
* Ο Ολυμπιακός έχει αντιμετωπίσει 10 φορές πορτογαλικές ομάδες, μετρώντας 4 νίκες (στα τελευταία ισάριθμα παιχνίδια), 1 ισοπαλία και 5 ήττες.
* Η Μπενφίκα έχει αντιμετωπίσει 8 φορές ελληνικές ομάδες, έχοντας κερδίσει 5 φορές και έχοντας ηττηθεί τρεις. Σε 4 παιχνίδια επί ελληνικού εδάφους έχει μοιρασμένες νίκες και ήττες.
* Και οι δύο ομάδες έχουν ισπανούς προπονητές στον πάγκο τους. Ο πρώην τεχνικός των Αθλέτικ Μπιλμπάο και Εσπανιόλ, Ερνέστο Βαλβέρδε είναι σε αυτόν του Ολυμπιακού και ο πρώην τεχνικός των Χετάφε και Βαλένθια, Κίκε Σάντσεθ Φλόρες, σε αυτόν της Μπενφίκα.
* Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν προπονητής της Εσπανιόλ στη νίκη 3-2 επί της Μπενφίκα στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA της περιόδου 2006-07. Το παιχνίδι της Λισαβόνας είχε λήξει ισοπαλο 0-0.
* Ο Κίκε Φλόρες έχει κερδίσει δύο φορές τον Ολυμπιακό ως προπονητής της Βαλένθια, στο Champions League της περιόδου 2006-07. Στο Καραϊσκάκη με σκορ 4-2 και στο Μεστάγια με 2-0.
* Ο ισπανός προπονητής της Μπενφίκα έχει αντιμετωπίσει και ως ποδοσφαιριστής ελληνική ομάδα. Συγκεκριμένα το 1990-91 για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA, είχε αγωνιστεί στο Βαλένθια - Ηρακλής 2-0.
* Στην Μπενφίκα αγωνίζονται δύο πρώην παίκτες της ΑΕΚ. Ο Κώστας Κατσουράνης και ο βραζιλιάνος τερματοφύλακας, Μορέτο.
* Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος στα τελευταία 7 εντός έδρας παιχνίδια του στο Κύπελλο UEFA, μετρώντας 3 νίκες και 4 ισοπαλίες.
* Η Μπενφίκα δεν έχει κερδίσει στα τελευταία 4 εκτός έδρας ευρωπαϊκά της παιχνίδια.
* Ο Παρασκευάς Αντζας βρίσκεται στο όριο των κίτρινων καρτών. Αν δεχτεί μία στο αποψινό παιχνίδι, θα χάσει το ματς των ερυθρολεύκων στην Ουκρανία με την Μέταλιστ.
* Η αποστολή του Ολυμπιακού: Νικοπολίδης, Κόβατς, Πάντος, Α. Παπαδόπουλος, Αντζας, Τζόρτζεβιτς, Μπελούτσι, Ζεβλάκοφ, Λέτο, Ντουντού, Πατσατζόγλου, Γκαλέτι, Όσκαρ, Γκαλίτσιος, Μενδρινός, Ντιόγκο, Ντομί και Κοβάσεβιτς.
* Οσον αφορά τους πορτογάλους, ο Φλόρες αναμένεται να χρησιμοποιήσει σχήμα 4-4-2 και τους εξής έντεκα: Κιμ τερματοφύλακας, δεξιά ο Μάξι Περέιρα, αριστερά ο Ριμπέιρο και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Ζίβνεϊ, Νταβίντ. Αμυντικά χαφ οι Κατσουράνης, Γέμπντα, στις πτέρυγες Αμορίν και Ρέγες, ενώ στην επίθεση ο Γκόμες με έναν εκ των Σουάζο ή Καρντόσο.
* Η μεγάλη δόξα, τόσο της Μπενφίκα όσο και του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, Εουσέμπιο, ο οποίος αναμενόταν να έρθει στην Ελλάδα την Τετάρτη (26/11), τελικά θα έρθει την Πέμπτη (27/11) και θα βρεθεί στο Καραϊσκάκη.
* Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο γάλλος, Στεφάν Λανοϊ, με βοηθούς τούς συμπατριώτες του, Φρεντερίκ Κανό και Κριστόφ Καπελί.
* Στο άλλο παιχνίδι του 2ου ομίλου, η Γαλατασαράι υποδέχται στο "Αλί Σαμί Γεν" την Μέταλιστ Χάρκιβ, ενώ η Χέρτα έχει ρεπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου