Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Είμαστε πρωταθλητές στο «φακελάκι»

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Η Ελλάδα «κατέβηκε» δύο θέσεις στον πίνακα κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών χειροτερεύοντας την εικόνα της
«Λαδώνουν» τον ίδιο τον γιατρό ή ακόμη και τη... γραμματέα του για να κλείσουν ένα ραντεβού. Το γνωστό σε όλους «φακελάκι», που εκτός των άλλων «καταρρακώνει» την αρχή της ίσης μεταχείρισης των ασθενών, αλλά και η μη εφαρμογή της πληροφορικής στην Υγεία (e-health) χειροτέρεψαν μέσα σε έναν χρόνο την εικόνα της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Από πέρυσι, η χώρα μας «κατέβηκε» δύο θέσεις στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας. Ανάμεσα σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρέθηκε εφέτος στη 19η θέση από τη 17η που κατείχε πέρυσι. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ολλανδία, η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 839 βαθμούς. Ακολουθούν η Δανία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία.

Η Ελλάδα συγκέντρωσε μόλις 599 βαθμούς- με άριστα το 1.000- και βρέθηκε στο... κάτω μέρος του πίνακα μαζί με τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Κύπρο. Στις χαμηλές θέσεις βρίσκονται επίσης η Μάλτα, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η πρώην Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και η Λετονία. Στην ετήσια έκθεση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρεται ότι το ελληνικό σύστημα είναι ένα από τα χειρότερα σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό και το e- health. Σημειώνεται μάλιστα ότι το ελληνικό σύστημα, βάσει της οικονομικής κατάστασης, είναι λιγότερο «γενναιόδωρο» σε σύγκριση με εκείνα των βαλτικών χωρών.

Ο πρόεδρος του Ηealth Consumer Ρowerhouse (οργανισμός μελέτης, με έδρα στις Βρυξέλλες) κ. Johan Ηjertqvist τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά ως προς τον τομέα της πληροφορικής υγείας.Η Ελλάδα» συνέχισε «είναι επίσης μία από τις έξι δυτικές χώρες όπου τίθεται ζήτημα άτυπων πληρωμών.Το γεγονός ότι οι ασθενείς χρειάζεται να δωροδοκήσουν γιατρούς για να λάβουν την κατάλληλη περίθαλψη δεν έχει θέση στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που βασίζεται στην ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

Σχολιάζοντας τα δυσμενή για τη χώρα μας στοιχεία, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και διευθυντής Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας κ. Λ. Λιαρόπουλος δήλωσε: «Η χώρα μας συνεχίζει αμέριμνη στον δρόμο της απαξίωσης του συστήματος υγείας». Για την ανάταξη της κατάστασης στους δύο τομείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την έρευνα ως οι πλέον προβληματικοί, ο κ. Λιαρόπουλος προτείνει τα ακόλουθα: Για την πληροφορική στον τομέα της Υγείας θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο Χάρτης Υγείας και το ηλεκτρονικό online σύστημα καταγραφής των δεδομένων των νοσοκομείων που εκπονήθηκε από δύο πανεπιστημιακά εργαστήρια. «Το σύστημα παραδόθηκε στον σημερινό υπουργό Υγείας από τον προκάτοχό του το 2006 και παρ΄ ότι θα του εξοικονομούσε άμεσα χρήματα,“θάφτηκε”» τόνισε ο κ. Λιαρόπουλος.

Σ ε ό,τι αφορά την παραοικονομία, ο καθηγητής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας η οποία δείχνει ότι οι Ελληνες ξοδεύουν δύο δισ. ευρώ «κάτω από το τραπέζι». Η λύση που προτείνει είναι «...η ρεαλιστική αναπροσαρμογή των αμοιβών για τις ιατρικές πράξεις και εξετάσεις,με παράλληλη ηλεκτρονική παρακολούθηση της χρήσης που γίνεται».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου