Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Ανοίγει για την Ελλάδα η πόρτα του Διαστήματος

«Η εξερεύνηση του διαστήματος από τον άνθρωπο στην Ευρώπη: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και πέραν αυτού. Επιτεύγματα και μελλοντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα - Human Space Exploration in Europe: The International Space Station and beyond. Achievements and future opportunities for Greece» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (Ε.Ο.Δ.) Dr Giuseppe Reibaldi, (Τζιουζέπε Ρεϊμπάλντι), Head of Payload Facilities Division (Διευθυντής του Τμήματος Υποδομών Φορτίου), και Head of Special Projects Office (Διευθυντής του Γραφείου Ειδικών Προγραμμάτων) της Διεύθυνσης Διαστημικών Πτήσεων του Ανθρώπου του Ε.Ο.Δ.

Η διάλεξη αποτελεί την Κεντρική Εκδήλωση για τον εορτασμό των 80 χρόνων του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τελετών του Κτιρίου Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή» του Α.Π.Θ.Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης και ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας του Α.Π.Θ., Καθηγητής Αστρονομίας Νικόλαος Σπύρου με την ιδιότητα του Πρόεδρου της Επιτροπής Εορτασμού των 80 χρόνων αλλά και του Εθνικού Εκπροσώπου της χώρας μας στον Ε.Ο.Δ.

Αμέσως μετά, θα τιμηθούν, με την επίδοση τιμητικών παπύρων, οι Ομότιμοι Καθηγητές του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. για τη συνολική προσφορά και το έργο τους στο Τμήμα Φυσικής.Τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 11.30, στο Αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου του Α.Π.Θ., θα διεξαχθεί ημερίδα-ενημερωτική συζήτηση για θέματα Ε.Ο.Δ. που ενδιαφέρουν την Ελληνική βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν, από πλευράς Ε.Ο.Δ., ο κ. Reibaldi , o κ. Rosario Nasca (Head of the Payload Facility Office) και ο κ. Pedro Baptista (Greece/ESA Task Force, Head of the office for support to New Member States of ESA) και, από πλευράς βιομηχανίας, εκπρόσωποι Ελληνικών βιομηχανιών.Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1928. Είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πανεπιστημιακά τμήματα στην Ελλάδα, τόσο σε προσωπικό και φοιτητές όσο και σε επιστημονικές δραστηριότητες.

Τα τελευταία χρόνια, το Α.Π.Θ. πρωταγωνιστεί στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση σε θέματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (Ε.Ο.Δ.) στην Ελλάδα. Στόχος της προσπάθειας είναι η επιτυχής σύνδεση της χώρας μας με τον Ε.Ο.Δ. και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας, τόσο διδακτικού και επιστημονικού όσο και ερευνητικού και τεχνολογικού, στις καινοτόμες και πολυθεματικές δραστηριότητες του Ε.Ο.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου