Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού το Σαββατοκύριακο

Χειμωνιάτικο σκηνικό θα στηθεί το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, που κάνει λόγο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα προβλέπει πολύ ισχυρούς ανέμους, ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.
Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σάββατο με πολύ θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους εντάσεων 9 με 10 μποφόρ και τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και πιθανώς στα βορειοανατολικά της χώρας.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά και το βράδυ στα κεντρικά ορεινά, καθώς και σε περιοχές της χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Την Κυριακή, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά και το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες. Χιόνια αναμένονται και πάλι στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο.
Τη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ιδίως τις πρωινές ώρες.
Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται από το μεσημέρι βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Επικαλούμενη το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρικών φαινομένων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι πολύ θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 9 μποφόρ με ριπές στα ανατολικά και νότια έως 10 μποφόρ, οι ισχυρές καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα και πιθανώς στη Βορειοανατολική χώρα και οι χιονοπτώσεις στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές, καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.
Την Κυριακή, τα καιρικά φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες. Επισημαίνεται ότι στην Αττική δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές.
Λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού των επομένων ημερών θα δίνονται στα ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ της Ε.Μ.Υ.

Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γ.Γ.Π.Π. και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα, εάν αυτό απαιτηθεί.


Παράλληλα, η Γ.Γ.Π.Π. εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα. Μέτρα αυτοπροστασίας διατίθενται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Π. και επιπλέον διανέμονται στις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια. Ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση από τη Γ.Γ.Π.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου