Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ, Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!

Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι σαν δίδυμα που δεν μιλιούνται μεταξύ τους. Ελάχιστες διαφορές τα ξεχωρίζουν, είτε στην εσωτερική είτε στην εξωτερική πολιτική, αν και οι αρχηγοί τους αρνούνται να δουν πόσο απελπιστικά μοιάζουν.

Ακόμα και η επιχειρηματολογία τους για την, κατά πως λένε, διαφορετικότητά τους ίδια είναι. Μερικές φορές, σαστίζοντας τόσο πολύ, το παραδέχονται κιόλας. «Εμείς διαχειριστήκαμε καλύτερα τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ακούσαμε πολλές φορές να ισχυρίζεται κάποιο στέλεχος της μιας ή της άλλης παράταξης, αναγνωρίζοντας ότι τα «πλαίσιά μας» ως χώρας είναι σαφώς καθορισμένα και θεωρώντας δεδομένο, ως εκ τούτου, ότι σημαντικές πολιτικές διαφοροποιήσεις δεν μπορεί να υπάρξουν.


Δεν είναι θέμα εντοπισμού, αλλά απλώς ανάγκη του πολιτικού μάρκετινγκ να διαφοροποιεί τα προϊόντα του.


Η ομογενοποίηση των δύο μεγάλων κομμάτων δεν οφείλεται στη ισοπέδωση των ιδεολογιών, αλλά πως μπορεί δύο κόμματα που στρατηγικός τους στόχος είναι το «μεσαίο», ταυτοχρόνως, και με τόση έμφαση τώρα, να διεκδικούν το διαφορετικό και ότι άλλο βρίσκεται «εκτός συνισταμένης»;


Η ομογενοποίηση οφείλεται στο αποδεκτό «στρίμωγμα» που καθορίζεται και απορρέει από τις Βρυξέλλες, αν και η Ε.Ε. θέτει τους στόχους και δεν καθορίζει με πιο τρόπο θα επιτευχθούν αυτοί. Η κάθε χώρα διαλέγει τους τρόπους και τα μέσα που ταιριάζουν στη δική της κοινωνία για να πετύχει τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους.

Και από τη σαφή έλλειψη χαρισματικού πολιτικού, ο οποίος, ακόμα και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, θα καταφέρει να βάλει μια δική του, ξεχωριστή σφραγίδα.


Στην εξωτερική πολιτική, η ομογενοποίηση μοιάζει να είναι σχεδόν απόλυτη, απλώς ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται προς τα έξω με πιο ευρωπαϊκό και διεθνοποιημένο πρόσωπο.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε., πορεία που επηρεάζει άμεσα και τις μεταξύ μας σχέσεις (Αιγαίο, Θράκη, Κύπρος), δεν υπάρχει ούτε «μα» ούτε «μου» από κανέναν.

Η απόφαση μοιάζει να είναι ειλημμένη: σε όλα λέμε «ναι», ακολουθώντας το «γενικό ρεύμα» της Ευρώπης, εννοώντας με αυτό, το «μεσαίο ρεύμα». Ούτε Μπλερ, και τώρα Μπράουν, που θέλουν «εδώ και τώρα» είσοδο της Τουρκίας, ούτε καν όμως Σαρκοζί ή και Αυστρία και «ολίγον Μέρκελ», που ανοιχτά πλέον αναζητούν άλλη φόρμουλα.


Ακόμα και σ' αυτή την «άλλη φόρμουλα», η δική μας στάση, όπως τουλάχιστον «εκφράζεται» διά της σιωπής των δύο μεγάλων κομμάτων και όχι διά της θέσεώς τους: «Αφήστε και θα δούμε».


Η διαφοροποίησή τους στο Σχέδιο Ανάν έχει πλέον ολότελα συγχωνευτεί σε κοινή στάση, δηλαδή σε τίποτα, εξαιτίας της έτσι κι αλλιώς υποτονικής διαχείρισης του «όχι» από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, που μοιάζει να βολεύτηκε θαυμάσια πίσω από αυτό, όντας κιόλας στην Ευρώπη.

Στην εσωτερική πολιτική, που «καίει» τους πιο πολλούς Έλληνες, φαίνεται πιο καθαρά όσο περνούν τα χρόνια η αναγκαστική εναρμόνιση με τις περίφημες «κοινοτικές οδηγίες» - εναρμόνιση που εντέχνως σπρώχνουν στο περιθώριο της πολιτικής τους αντιπαράθεσης οι δύο μεγάλοι, ακριβώς και μόνο λόγω της ανάγκης τους να μη φανεί ότι μπορούν και να μην είναι ίδιοι!

Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας πάντα και συνεχώς θα σκοντάφτει στους κοινοτικούς κανονισμούς, που όσο περνά ο καιρός δεν θα παρακάμπτονται τόσο εύκολα από την πατροπαράδοτη «ελληνική κουτοπονηριά».

«Νοοτροπία» όχι μόνο αποτέλεσμα της τουρκικής σκλαβιάς 400 ετών (πέρασαν κι άλλοι λαοί υποδουλωμένοι περισσότερα χρόνια, αλλά δεν κατάντησαν να παρουσιάζουν πάντοτε τα όποια κουσούρια τους ως παραστρατημένα προτερήματα...), αλλά και αποτέλεσμά της από τη μεταπολίτευση και μετά διοίκησης της χώρας από δύο κόμματα που ποτέ δεν θέλησαν να κοιτάξουν και να δουν πόσο απελπιστικά μοιάζουν.

2 σχόλια:

  1. Μακρυνίκας Δημήτριος
    Νέα Αγχίαλος Βόλου
    37400 Ν.Μαγνησίας
    τηλ. 2428078624 ΠΡΟΣ:
    Πρωθυπυργόν της Ελλάδος
    κ.κ. Γεώργιον Παπανδρέου


    Κοινοποίησις :
    • Πρόεδρον της Δημοκρατίας, κ.κ. Κάρολον Παπούλιαν
    • Χάρην Καστανίδην, υπουργόν Δικαιοσύνης
    • Αντώνιον Σαμαράν , πρόεδρον Αξιωματικής αντιπολιτεύσεως
    • Αλέκαν Παπαρήγαν, γενική γραμματέα ΚΚΕ
    • Γεώργιον Καρατζαφέρην, πρόεδρο ΛΑΟΣ
    • Φώτιον Κουβέλην, πρόεδρο Ανανεωτικής Αριστεράς
    • Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ

    Επιστολή διαμαρτυρίας με θέμα : «Εκμετάλευση ανθρώπου από άνθρωπο»

    Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
    Υπάρχει νόμος της ΕΕ να σταματήσουν οι εισφορές προς τρίτους ( π.χ. παραστάσεις δικηγόρων και συμβολαιογράφων στις τραπεζικές συναλλαγές και συμβόλαια).
    Τι ενέργειες έχετε κάνει έναντι της πραξικοπηματικής επιβολής από τις Τράπεζες των νομικών εξόδων.
    Η δική μου θέση αλλά και πολλών άλλων απλών ανθρώπων έναντι των νομικών αυτών εξόδων και παραβόλων είναι μία κι αμετάκλητη : δεν σε θέλω , δεν σε θέλω, ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΩ. Αν τις νομικές υπηρεσίες τις επιθυμούν οι τραπεζίτες, ας τις πληρώσουν αυτοί.
    Αναφερόμενος ειδικά σε εσάς κύριε Πρωθυπουργέ, σας υπενθυμίζω ότι στην Ιπποκράτους μπαίνοντας στα γραφεία του κόμματός σας, αριστερά γράφετε να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αν δεν το πιστεύετε γιατί το γράφετε, αν το πιστεύετε κάνετέ το πράξη.
    Αν πιστεύετε πως θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση εκ μέρους των υπεραρίθμων δικηγόρων και συμβολαιογράφων, να τους ενημερώσατε πως ο ελληνικός λαός δεν υποχρεούται να πληρώνει ακόμη και τους ανέργους από αυτούς και να τους προτείνετε να γίνουν αγρότες ή κτηνοτρόφοι για να σταματήσει επιτέλους η εισαγωγή αγροτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων που έχει καταχεώσει την οικονομία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δύο όψεις του νομίσματος
    Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

    Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος στην αρχαία Ρώμη οι Ρωμαίοι λέγανε στον Καίσαρα η γυναίκα σου δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά και να το δείχνει. Στην Ελλάδα λέμε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.
    Πώς είναι δυνατόν ο κάθε βουλευτής να απασχολεί έξι δημοσίους υπαλλήλους συν δύο αστυνομικούς στο πολιτικό του γραφείο, κι εκτός αυτών άλλους χίλιους πεντακόσιους εβδομήντα υψηλόμισθους υπαλλήλους της βουλής;
    Ο κ. Πάγκαλος απεκάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους κοπρίτες ( εννοεί και την δημόσιο υπάλληλο με προεδρικό διάταγμα κόρη του ; ). Ο ίδιος απασχολεί στο γραφείο του οκτώ δημοσίους υπαλλήλους. Αν αυτοί είναι κοπρίτες, ο εργοδότης τους τί είναι ; Αρχικοπρίτης.
    Στα νοσοκομεία δεν υπάρχει προσωπικό. Ο λαός πεθαίνει κι εσείς γλεντάτε. Είπατε μια ρήση του κ. Καζαντζάκη : « Να αγαπάς την ευθύνη . Να λές εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί , εγώ φταίω.» Περιστοιχιζόσαστε από συμβούλους αυλοκόλακες οι οποίοι σας λέγουν ψέματα. Διότι αυτός που χορεύει δεν βλέπει τα λάθος βήματα. Από έξω όμως φαίνονται. Θα απαντήσετε όποιος προσπαθεί κάνει και λάθη. Σωστό. Εσείς όμως κάνετε μόνο λάθη κι όπως έλεγε κι ο Ισοκράτης το 330π.Χ. από αυτά τα λάθη « Ἡ Δημοκρατία μας αὐτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη τὸ Δικαίωμα τῆς Έλευθερίας καὶ τῆς Ἰσότητος, διότι ἔμαθε τοὺς πολίτες νὰ θεωροῦν τὴν Αὐθάδεια ὡς Δικαίωμα, τὴν Παρανομία ὡς Ἐλευθερία, τὴν Ἀναίδεια τοῦ Λόγου ὡς Ἰσότητα, καὶ τὴν Ἀναρχία ὡς Εὐδαιμονία!!!»
    Όταν εσείς κ. Πρωθυπουργέ μιλάτε για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία, το στόμα σας μαλακότερον του βουτύρου, γλυκύτερο του μελιού, τα λόγια σας απαλότερα του ελαίου αλλά δεν τα πιστεύετε και δεν τα εννοείτε.
    Γι’ αυτό κι ο ελληνικός λαός θα σας γκρεμίσει αργά ή γρήγορα στον πολιτικό Καιάδα όπως σας αρμόζει.
    Νέα Αγχίαλος Βόλου
    Μακρυνίκας Δημήτριος
    15 Φεβρουαρίου 2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή